czwartek, 14 kwietnia 2016

Muffiny czekoladowo - bananowo - orzechowe

Składniki:
Składniki na 12 babeczek:

- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka płatków owsianych
- 3 dojrzałe banany
- 2/3 szklanki cukru
- 40 ml oleju
- 1 szklanka mleka
- 1 duże jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
- 75 g włoskich orzechów

Sposób przygotowania:
 W jednym naczyniu należy wymieszać składniki suche: 
- mąkę pszenną,
- płatki owsiane (część płatków zmieliłam, część dodałam w całości)
- cukier, 
- proszek do pieczenia, 
- kakao. 

W drugim naczyniu należy wymieszać składniki mokre:
- roztrzepane jajko, 
- olej, 
- banany, które wcześniej należy w misce rozgnieść nożem
- mleko. 

Następnie zawartość obu naczyń trzeba połączyć, wymieszać, dodając na koniec posiekaną czekoladę i orzechy.
Blachę do muffinów wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do 3/4 wysokości każdej papilotki. 
Piec około 25 minut w temperaturze 190ºC. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz