piątek, 15 sierpnia 2014

Ciasto LION

Dziś zaprezentuję bombę kaloryczną - ciasto Lion bez pieczenia. Ciasto robi się bardzo szybko, a jego smak odpowiada nawet najbardziej wymagającym ;)

Składniki:
- 2 duże opakowania herbatników
- puszka masy kajmakowej (smak dowolny)
- 2 batony Lion
- 500 g serka Mascarpone
- 4 łyżki cukru
- 600 g śmietanki kremówki ( 30 % )
- 2 usztywniacze do śmietany
- gorzka czekolada


Sposób przygotowania:
Na dnie prostokątnej blachy układamy warstwę herbatników.
Na herbatniki wykładamy całą puszkę masy kajmakowej. Układamy kolejną warstwę herbatników.

200 ml schłodzonej kremówki ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Całość łączymy z serkiem Mascarpone oraz batonami pokrojonymi w drobną kostkę. (Można także zmielić).
Gotowy krem wykładamy na ciastka. Na masie układamy kolejną warstwę herbatników.

Ubijamy pozostałe 400ml śmietany, pod koniec ubijania dodajemy usztywniacze do śmietany. Gotową śmietanę wykładamy na ciastka. Górę posypujemy startą gorzką czekoladą. Przed podaniem ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki.


2 komentarze:

  1. To ciasto musi być pyszne !

    Zapraszam też do mnie : www.tropikalnakuchnia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. yummy! chyba jadłam to:D

    Dzik

    OdpowiedzUsuń