Dziś przepis z wykorzystaniem mojego ulubionego serka - z serkiem mascarpone.
Składniki, 12 małych muffinków:
Ciasto na muf finy:
• 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
• 3/4 szklanki cukru
• 1/4 szklanki gorzkiego kakao
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• 1/3 łyżeczki soli
• 1/2 szklanki wody
• 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
• 1/3 szklanki oleju roślinnego
Nadzienie z kremowego serka:
• 125 g serka mascarpone
• 2 łyżki cukru
• 1 łyżeczka mąki pszennej
• 1 jajko
Ciasto na muf finy:
• 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
• 3/4 szklanki cukru
• 1/4 szklanki gorzkiego kakao
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• 1/3 łyżeczki soli
• 1/2 szklanki wody
• 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
• 1/3 szklanki oleju roślinnego
Nadzienie z kremowego serka:
• 125 g serka mascarpone
• 2 łyżki cukru
• 1 łyżeczka mąki pszennej
• 1 jajko
Sposób przygotowania:
Nadzienie z kremowego serka: serek mascarpone wymieszać z cukrem, mąką i białkiem jaja. Następnie masę rozsmarować w misce i włożyć do zamrażalnika na 30 minut.
W tym czasie przygotować ciasto na muffiny.
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, kakao, sodę, sól. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
W gotowej masie zrobić wgłębienie i wlać w nie wodę,
jogurt, olej i żółtko jaja. Delikatnie połączyć składniki mieszając łyżką.
Papilotki napełnić masą do 1/3 wysokości (po około 1
łyżce stołowej na 1 porcję).
W środek nałożyć po 1 łyżeczce nadzienia serowego i przykryć resztą masy.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Muffiny wstawić do piekarnika i piec przez
25 minut.
Na koniec do smaku można posypać cukrem pudrem.
Mniam, jadłabym!
OdpowiedzUsuńA gdzie pozdrowienia i buziaczki dla mnie jako, że Cię natchnęłam? ;p
Pozdrowienia i buziaczki dla Patrycji :*
OdpowiedzUsuńnie dla psa kiełbasa:(. Ale wygląda fajowo!
OdpowiedzUsuńPyszne zjadłbym jeszcze raz :*
OdpowiedzUsuń