niedziela, 1 marca 2015

Muffiny z serkiem mascarpone



 Dziś przepis z wykorzystaniem mojego ulubionego serka - z serkiem mascarpone.

Składniki, 12 małych muffinków:

Ciasto na muf finy:
• 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
• 3/4 szklanki cukru
• 1/4  szklanki gorzkiego kakao
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• 1/3 łyżeczki soli
• 1/2 szklanki wody
• 1/2 szklanki  jogurtu naturalnego
• 1/3 szklanki oleju roślinnego


Nadzienie z kremowego serka:
• 125 g serka mascarpone
• 2 łyżki cukru
• 1 łyżeczka mąki pszennej
• 1 jajko


Sposób przygotowania:
Nadzienie z kremowego serka: serek mascarpone wymieszać z cukrem, mąką i  białkiem jaja. Następnie masę rozsmarować w misce i włożyć do zamrażalnika na 30 minut.

 W tym czasie przygotować ciasto na muffiny.
 Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, kakao, sodę, sól. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
W gotowej masie  zrobić wgłębienie i  wlać w nie wodę,  jogurt, olej i żółtko jaja. Delikatnie połączyć składniki mieszając łyżką.

Papilotki napełnić masą do 1/3 wysokości (po około 1 łyżce stołowej na 1 porcję).
W środek nałożyć po 1 łyżeczce  nadzienia serowego i przykryć resztą masy. 

Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Muffiny wstawić do piekarnika i piec przez 
25 minut. 
Na koniec do smaku można posypać cukrem pudrem. 

 

4 komentarze:

  1. Mniam, jadłabym!
    A gdzie pozdrowienia i buziaczki dla mnie jako, że Cię natchnęłam? ;p

    OdpowiedzUsuń
  2. Pozdrowienia i buziaczki dla Patrycji :*

    OdpowiedzUsuń
  3. nie dla psa kiełbasa:(. Ale wygląda fajowo!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne zjadłbym jeszcze raz :*

    OdpowiedzUsuń