piątek, 12 września 2014

Chleb razowy

Ostatnio były same słodkości, dlatego postanowiłam coś zmienić i upiekłam chleb. Mój pierwszy własnoręcznie zrobiony chleb.

Składniki:
350 g mąki pszennej
400 g  mąki pszennej razowej
1,5 łyżki soli
20 g drożdży
40 g masła
400 ml ciepłej wody
2 łyżki siemienia lnianego
3-4 łyżek płatków owsianych
łyżka cukru

Od razu chciałabym tu zaznaczyć, że przepis zaczerpnęłam z internetu i nie ukrywam, że mój chleb za bardzo nie wyrósł. Podejrzewam, że może być to wina małej ilości drożdży, dlatego radzę, abyście dali ich większą ilość.

Sposób przygotowania:
Drożdże należy rozetrzeć z cukrem do momentu powstania płynu. Do miski należy wsypać mąki, płatki owsiane, siemię lniane i sól. Do tego wlać drożdże i miękkie masło. Całość delikatnie mieszać stopniowo wlewając ciepłą wodę. Następnie ciasto wyrabiać ręcznie. Po wyrobieniu ciasto należy przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 40min. Następnie ciasto przełożyć do keksówki i odstawić na kolejne 40min. Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnia nagrzanego do 230 stopni C na 15min, następnie należy zmniejszyć temperaturę do 190 stopni C i piec przez 20min. Przed spożyciem odczekać aż chleb wystygnie.



4 komentarze: