niedziela, 7 września 2014

Tarta z borówkami

Tarta! Moja pierwsza w życiu tarta! Jak zobaczyłam ten przepis od razu postanowiłam go wypróbować i nie żałuję, a wręcz przeciwnie nabrałam ochoty na więcej.
Do tego stopnia, że w najbliższej przyszłości zamierzam kupić ceramiczną formę.
Tarta powstała dzięki uprzejmości mojej przyjaciółki, która była taka miła i pożyczyła mi formę :*

Składniki na ciasto:
- 260 gram mąki
- 150 gram margaryny
- 1 jajko
- łyżka jogurtu naturalnego
- 1/3 szklanki cukru pudru

Składniki na masę:
- opakowanie serka mascarpone (250 gram)
- 250 gram śmietanki 30%
- pół szklanki cukru pudru
- borówki

Sposób przygotowania:
Z podanych składników ugniatamy ciasto, owijamy folią i wkładamy na 15 min do zamrażalki. . Następnie zmrożone ciasto wkładamy do formy i nakłuwamy widelcem.  Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Odstawiamy do ostygnięcia.

 W tym czasie przygotowujemy masę. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodajemy serek mascarpone - całość miksujemy. Powstały krem kładziemy na przestudzone ciasto. Górę dekorujemy borówkami amerykańskimi. Gotową tartę wkładamy na godzinę do lodówki.





4 komentarze:

  1. Smakuje Mi :) Kiedy nastepna ??

    OdpowiedzUsuń
  2. wenooo. Jak przyjade to mi takie zrobisz! A mogę dać coś innego niż mascarpone? I jakis zamiennik amrgryny:P koniecznie

    OdpowiedzUsuń