sobota, 21 września 2013

Savoir vivre przy stole.



        Polacy są narodem bardzo gościnnym i serdecznym. Chętnie uczestniczą w spotkaniach towarzyskich, lubią spędzać czas z rodziną i przyjaciółmi. Spotkania odbywają się w restauracjach albo w zaciszu domowym. Podczas każdego przyjęcia należy pamiętać o wysokiej kulturze osobistej oraz dobrych manierach.
Dzisiaj chciałam udzielić kilka rad, jak zachować się przy stole, aby nie popełnić faux pas. 
Wiele z Was te zasady dokładnie zna, ale warto je sobie od czasu do czasu przypomnieć. 


 Wskazówki dla gospodarza:


1.      Zasiadanie przy stole:
Gospodarze przyjęcia siadają u szczytu stołu (w przypadku, gdy stół jest podłużny) lub po dwóch końcach stołu (w przypadku, gdy stół jest kwadratowy lub owalny).
Gość honorowy powinien usiąść z prawej strony gospodyni, natomiast jego żona z prawej strony gospodarza. Pozostali goście usadzani są według zasady im ważniejszy, tym bliżej gościa honorowego.
Warto wiedzieć, że zalecane jest rozdzielenie małżonków przy stole, natomiast nie należy rozsadzać narzeczonych.
W przypadku dużej liczby zaproszonych gości zaleca się umieszczenie bilecików z nazwiskami nad talerzami.

2.      Zastawa

Talerze – zaczynamy od największego, który służy do głównych dań, kończymy na talerzu do zupy. Po lewej stronie talerza kładziemy serwetkę.

Sztućce – po prawej stronie talerza kładziemy noże i łyżki, po lewej – widelce. 

 Szkło – kieliszki ustawiamy po prawej stronie nakrycia, ustawiamy je biorąc pod uwagę wysokość szkła – niższe bliżej talerza.

Najczęściej serwowanym alkoholem na przyjęciach jest wino. Warto wiedzieć, że do białego mięsa podajemy wino białe, wytrawne lub półwytrawne, które powinno być schłodzone do temperatury 
10 – 14 stopni Celcjusza.
 
Natomiast do mięsa czerwonego (wieprzowiny, wołowiny, baraniny) podajemy wino czerwone o temperaturze pokojowej.
Wino należy najpierw nalać do kieliszka pana domu, a następnie gości zaczynając od najważniejszego.

Wskazówki dla gości:

  • Serwetkę umieszczoną po lewej stronie talerza układamy na kolanach. 
  • Przy nakładaniu potrawy nabieramy małe porcje, tak aby starczyło dla wszystkich gości.
  • Gdy potrawa stoi daleko nie sięgamy po nią ręką przez cały stół,              lecz grzecznie prosimy kogoś siedzącego bliżej potrawy, o podanie jej nam.
  • Ponadto półmisek z daniem przysuwamy do naszego talerza – nigdy na odwrót.
  • Należy pamiętać również o tym, aby wziąć pierwszy kawałek,               który znajduje się na półmisku, nie dotykając innych.
  • Gdy  potrawa jest gorąca, powinno zaczekać się chwilę aż ostygnie,         nie należy na nią dmuchać.
  • Nigdy nie należy zostawiać łyżeczki w filiżance, powinno się ją wyjąć        i położyć na talerzyku.

  
                                                          TRUDNE POTRAWY

DRÓB:
Istnieją dwie teorie, jak należy spożywać drób. Jedna mówi, że należy użyć do tego noża i widelca, druga pozwala na jedzenie palcami. Jak jest w rzeczywistości?

W rzeczywistości obie wersje są prawdziwe. W przypadku, gdy dostajemy drób bez kości np. w postaci kotletów, do zjedzenia używamy sztućcy, natomiast gdy dostajemy drób z kością np. udko kurczaka możemy je jeść palcami, ale tylko wtedy, gdy na stole znajduje się miseczka z wodą do umycia palców. Należy pamiętać          o tym, aby nigdy nie obgryzać i nie oblizywać kości.

OWOCE:
1.      Jabłka
Nigdy nie należy jeść jabłka poprzez zwyczajne trzymanie owocu w dłoni i wgryzanie się w nie. Jabłko należy nożem pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, obracać ze skóry i dopiero wtedy jeść palcami.

2.      Banan
Podobna sytuacja, jak w przypadku jabłek, nigdy nie jemy banana trzymając go w ręce. Najpierw odcinamy końcówkę banana, następnie za pomocą noża odkrawamy skórę, kroimy owoc na plasterki i zjadamy widelcem deserowym.

3.      Pestki
Pestkę wypluwamy na łyżeczkę i odkładamy na brzeg talerzyka.


KAWIOR:



Przenosimy go łyżeczką na talerzyk, skraplamy sokiem z cytryny i jemy za pomocą widelca.         Do tego jemy chleb posmarowany masłem.






 JAJA NA TWARDO I ZIEMNIAKI:
Potraw tych nie kroimy nożem, rozdrabniamy je za pomocą widelca. 
Podobnie noża nie musimy używać do jedzenia pierogów, naleśników oraz kotletów mielonych.

OWOCE MORZA:
   1.      Ślimaki w skorupkach 
Jemy trzymając skorupkę specjalnymi szczypcami, mięso wyciągamy za pomocą widelca i wkładamy do ust, sos wypijamy ze skorupki trzymając ją palcami. 

 

   2.      Małże 
Podobnie jak kawior, skraplamy sokiem z cytryny, za pomocą zębów wyjmujemy mięso ze skorupy. Jeżeli mięso mocno przylega do skorupy pomagamy sobie widelcem.  Puste skorupki odkładamy na talerzyk.

   3.      Żabie udka: 
Jemy za pomocą palców, udka rozłamujemy i ogryzamy każde po kolei.


         Po przeczytaniu notki może Wam się wydawać, że savoir vivre przy stole to nie lada wyzwanie. Nic bardziej mylnego. Warto zapamiętać te wskazówki, a podczas przyjęcia będzie czuli się bardziej komfortowo, nie będziecie musieli obawiać się, że popełnicie gafę. Jednak jeśli zdarzy Wam się upuścić jedzenie na obrus czy też jakieś inne potknięcie wtedy należy najzwyczajniej w świecie powiedzieć przepraszam.

7 komentarzy:

  1. Przypomniały mi się zajęcia z Protokołu dyplomatycznego, było tam wiele jak trzeba usadzać gości, jakie wino podaje się do jakich potraw, jak układane są sztućce, połowy z tego nie pamiętam ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się jest tego bardzo dużo, dlatego ja opisałam tylko część zasad, a notka i tak wyszła długa ;)

      Usuń
  2. Wydaję mi się, że mało kto w ogóle ma pojęcie jak zachować się przy stole. Nie mówie tutaj o jakimś niechlujnym zachowaniu, ale myślę, że mało kto wie jak powinno się jeść np owoce.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z owocami to prawda. Wyobrażam sobie miny ludzi, gdybym zaczęła jeść owoce w 'regulaminowy' sposób. Uznaliby mnie za pannę ęlę ąlą :D.

      Usuń
    2. Zgadzam się, że z tymi owocami to już lekka przesada ;) szczególnie bananem.

      Usuń
  3. Patrząc na to wszystko stwierdzam że nie miałem pojęcia o tym że można rozdzielać małżonków przy stole a tu psikus;p można !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od teraz takie psikusy będziesz robić znajomym i rodzinie ;)

      Usuń