Polacy
są narodem bardzo gościnnym i serdecznym. Chętnie uczestniczą w spotkaniach
towarzyskich, lubią spędzać czas z rodziną i przyjaciółmi. Spotkania odbywają
się w restauracjach albo w zaciszu domowym. Podczas każdego przyjęcia należy
pamiętać o wysokiej kulturze osobistej oraz dobrych manierach.
Dzisiaj
chciałam udzielić kilka rad, jak zachować się przy stole, aby nie popełnić faux
pas.
Wiele z Was te zasady dokładnie zna, ale warto je sobie od czasu do czasu
przypomnieć.
Wskazówki
dla gospodarza:
1.
Zasiadanie
przy stole:
Gospodarze przyjęcia siadają u szczytu
stołu (w przypadku, gdy stół jest podłużny) lub po dwóch końcach stołu (w
przypadku, gdy stół jest kwadratowy lub owalny).
Gość honorowy powinien usiąść z prawej
strony gospodyni, natomiast jego żona z prawej strony gospodarza. Pozostali
goście usadzani są według zasady im ważniejszy, tym bliżej gościa honorowego.
Warto wiedzieć, że zalecane jest
rozdzielenie małżonków przy stole, natomiast nie należy rozsadzać narzeczonych.
W przypadku dużej liczby zaproszonych
gości zaleca się umieszczenie bilecików z nazwiskami nad talerzami.
2.
Zastawa
Talerze – zaczynamy od największego, który
służy do głównych dań, kończymy na talerzu do zupy. Po lewej stronie talerza
kładziemy serwetkę.
Sztućce – po prawej stronie talerza
kładziemy noże i łyżki, po lewej – widelce.
Szkło – kieliszki ustawiamy po prawej
stronie nakrycia, ustawiamy je biorąc pod uwagę wysokość szkła – niższe bliżej
talerza.
Najczęściej serwowanym alkoholem na
przyjęciach jest wino. Warto wiedzieć, że do białego mięsa podajemy wino białe,
wytrawne lub półwytrawne, które powinno być schłodzone do temperatury
10 – 14
stopni Celcjusza.
Natomiast do mięsa czerwonego
(wieprzowiny, wołowiny, baraniny) podajemy wino czerwone o temperaturze
pokojowej.
Wino należy najpierw nalać do kieliszka
pana domu, a następnie gości zaczynając od najważniejszego.
Wskazówki
dla gości:
- Serwetkę umieszczoną po lewej stronie talerza układamy na kolanach.
- Przy nakładaniu potrawy nabieramy małe porcje, tak aby starczyło dla wszystkich gości.
- Gdy potrawa stoi daleko nie sięgamy po nią ręką przez cały stół, lecz grzecznie prosimy kogoś siedzącego bliżej potrawy, o podanie jej nam.
- Ponadto półmisek z daniem przysuwamy do naszego talerza – nigdy na odwrót.
- Należy pamiętać również o tym, aby wziąć pierwszy kawałek, który znajduje się na półmisku, nie dotykając innych.
- Gdy potrawa jest gorąca, powinno zaczekać się chwilę aż ostygnie, nie należy na nią dmuchać.
- Nigdy nie należy zostawiać łyżeczki w filiżance, powinno się ją wyjąć i położyć na talerzyku.
TRUDNE POTRAWY
DRÓB:
Istnieją
dwie teorie, jak należy spożywać drób. Jedna mówi, że należy użyć do tego noża
i widelca, druga pozwala na jedzenie palcami. Jak jest w rzeczywistości?
W
rzeczywistości obie wersje są prawdziwe. W przypadku, gdy dostajemy drób bez
kości np. w postaci kotletów, do zjedzenia używamy sztućcy, natomiast gdy
dostajemy drób z kością np. udko kurczaka możemy je jeść palcami, ale tylko
wtedy, gdy na stole znajduje się miseczka z wodą do umycia palców. Należy
pamiętać o tym, aby nigdy nie obgryzać i nie oblizywać kości.
OWOCE:
1.
Jabłka
Nigdy nie należy jeść jabłka poprzez
zwyczajne trzymanie owocu w dłoni i wgryzanie się w nie. Jabłko należy nożem
pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, obracać ze skóry i dopiero wtedy
jeść palcami.
2.
Banan
Podobna sytuacja, jak w przypadku
jabłek, nigdy nie jemy banana trzymając go w ręce. Najpierw odcinamy końcówkę
banana, następnie za pomocą noża odkrawamy skórę, kroimy owoc na plasterki i
zjadamy widelcem deserowym.
3.
Pestki
Pestkę wypluwamy na łyżeczkę i odkładamy
na brzeg talerzyka.
Przenosimy
go łyżeczką na talerzyk, skraplamy sokiem z cytryny i jemy za pomocą widelca.
Do tego jemy chleb posmarowany masłem.
JAJA
NA TWARDO I ZIEMNIAKI:
Potraw tych nie kroimy nożem,
rozdrabniamy je za pomocą widelca. Podobnie noża nie musimy używać do jedzenia pierogów, naleśników oraz kotletów mielonych.
OWOCE
MORZA:
1.
Ślimaki
w skorupkach Jemy trzymając skorupkę specjalnymi szczypcami, mięso wyciągamy za pomocą widelca i wkładamy do ust, sos wypijamy ze skorupki trzymając ją palcami.
Podobnie jak kawior, skraplamy sokiem z cytryny, za pomocą zębów wyjmujemy mięso ze skorupy. Jeżeli mięso mocno przylega do skorupy pomagamy sobie widelcem. Puste skorupki odkładamy na talerzyk.
Jemy za pomocą palców, udka rozłamujemy i ogryzamy każde po kolei.
Po
przeczytaniu notki może Wam się wydawać, że savoir vivre przy stole to nie lada
wyzwanie. Nic bardziej mylnego. Warto zapamiętać te wskazówki, a podczas
przyjęcia będzie czuli się bardziej komfortowo, nie będziecie musieli obawiać
się, że popełnicie gafę. Jednak jeśli zdarzy Wam się upuścić jedzenie na obrus
czy też jakieś inne potknięcie wtedy należy najzwyczajniej w świecie powiedzieć
przepraszam.
Przypomniały mi się zajęcia z Protokołu dyplomatycznego, było tam wiele jak trzeba usadzać gości, jakie wino podaje się do jakich potraw, jak układane są sztućce, połowy z tego nie pamiętam ;D
OdpowiedzUsuńZgadza się jest tego bardzo dużo, dlatego ja opisałam tylko część zasad, a notka i tak wyszła długa ;)
UsuńWydaję mi się, że mało kto w ogóle ma pojęcie jak zachować się przy stole. Nie mówie tutaj o jakimś niechlujnym zachowaniu, ale myślę, że mało kto wie jak powinno się jeść np owoce.
OdpowiedzUsuńZ owocami to prawda. Wyobrażam sobie miny ludzi, gdybym zaczęła jeść owoce w 'regulaminowy' sposób. Uznaliby mnie za pannę ęlę ąlą :D.
UsuńZgadzam się, że z tymi owocami to już lekka przesada ;) szczególnie bananem.
UsuńPatrząc na to wszystko stwierdzam że nie miałem pojęcia o tym że można rozdzielać małżonków przy stole a tu psikus;p można !
OdpowiedzUsuńOd teraz takie psikusy będziesz robić znajomym i rodzinie ;)
Usuń