Dawno mnie tu nie było, dlatego dla osłody wrzucam Wam przepis na pudding ryżowy z sosem truskawkowym. Robiłam go dziś pierwszy raz, ale wyszedł bardzo smaczny ;)
Składniki:
- 1 litr mleka
- niepełna szklanka ryżu białego
- skórka z cytryny
- 1 łyżeczka dżemu
- 2 - 4 łyżeczek cukru
- białko jaja
- garść rodzynek
- mała paczka mrożonych truskawek
Sposób przygotowania:
Rodzynki moczymy w gorącej wodzie tak, aby napęczniały.
Mleko mieszamy z cukrem, wkładamy do niego obraną skórkę z cytryny.
Ryż płuczemy, wsypujemy do mleka i gotujemy tak długo, aż powstanie gęsty kleik.
Wyjmujemy skórkę cytrynową, dodajemy rodzynki i dżem (ja dodałam wiśniowy).
Mieszamy, ubijamy sztywną pianę z białka jaja i delikatnie łączymy z kleikiem.
Całość przekładamy do miseczki opłukanej zimną wodą.
Gdy masa zgęstnieje, odwracamy naczynie dnem do góry i szybkim ruchem wykładamy pudding na talerzyk. Całość polewamy sosem truskawkowym.
Sos truskawkowy:
Rozmrażamy truskawki, nadmiar wody odlewamy. Następnie miksujemy truskawki z dodatkiem cukru (ilość cukru według uznania).
Zdjęcia może nie są najlepsze, ale mam nadzieję, że to zrozumiecie.
Życzę smacznego!
Próbowałam kiedyś zrobić pudding ryżowy, skończyło się tym, ze musiałam skrobać garnek a to co udało się uratować śmierdziało spalenizną.
OdpowiedzUsuńkiedyś na zajęciach w szkole robiliśmy pudding ryżowy, ale jak to ja nie zapisałam przepisu.... długo go robiłam, przestałam.. i zapomniałam!!! Twój przepis bardzo mi przypomina tamten :) na pewno zrobię, bo był najlepszy!
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie http://manciawkuchni.blogspot.com/
i na facebooka https://www.facebook.com/Marysiagotuje