poniedziałek, 31 marca 2014

omlet

Uważam, że omlet jest tak samo wdzięcznym daniem, jak zapiekanka. Można dodać do niego różnego rodzaju dodatki, a zawsze smakuje wyśmienicie.

U mnie dalej zielono - wiosennie :)

Składniki: 
3 jaja
mrożony szpinak ok. 8 cząstek
świeży ogórek
olej rzepakowy 
sól

Sposób przygotowania:
Jaja wymieszać widelcem w miseczce.
Na patelnię nalać olej w ilości 1 łyżki stołowej.
Na rozgrzany olej wlać rozmieszane jaja. Smażyć. (bez obrania, do momentu aż jaja nam się zetną).
Wyłożyć na talerz, poukładać dodatki, doprawić do smaku.




Wartość energetyczna:   335,2 kcal.
Białka:                            23,31g
Tłuszcze:                        25,56g
Węglowodany:               3,7g

Wartości podane są w przybliżeniu. Ja do zmierzenia składników używałam wagi kuchennej. Wasze wartości mogą się nieco różnić, w zależności od tego ile będą ważyć Wasze produkty.

3 komentarze: