Cały czas toczą się dyskusję ile w ciągu
tygodnia można zjeść jaj. Jedni mówią, że nie ma to znaczenia, inni twierdzą,
że maksymalnie 2 sztuki.
Spory te wynikają z faktu, że Polacy
bardzo lubią spożywać jaja co potwierdzają dane statystyczne. Zgodnie z nimi przeciętny mieszkaniec
Polski w 2010r zjadł 207 sztuk jaj (co daje średnio ok. 4 sztuk na tydzień).
Jaja są cennym źródłem takich witamin i
składników mineralnych jak A, D, E, H, wapń, potas, żelazo, fosfor oraz siarkę.
Oprócz tego zawierają aminokwasy egzogenne (są to aminokwasy, które muszą być
dostarczane wraz z pożywieniem, ponieważ organizm nie potrafi ich samodzielnie
wytworzyć) jak lizyna, treonina czy metionina. Posiadają także NNKT (niezbędne
nienasycone kwasy tłuszczowe) oraz fosfolipidy w tym lecytynę, (która poprawia
koncentrację i zdolność zapamiętywania).
Jaja można jeść jako potrawy samodzielne
oraz często są one składnikiem bardziej złożonych potraw i wypieków.
Jak się z nimi
obchodzić?
Przed użyciem należy je dokładnie umyć
dzięki czemu do przyrządzanych potraw nie przedostaną się chorobotwórcze bakterie.
Jaja z których będziemy robić lody, kremy czy też majonezy po umyciu należy je parzyć
wrzącą wodą ok. 15 sekund.
Jak sprawdzić
świeżość jaj?
Kolejnym krokiem jest sprawdzenie
świeżości jaj. Istnieje na to kilka sposobów:
1.
Skorupka
– jaja świeże ma skorupkę bez nalotów, lekko matową natomiast zbuk
charakteryzuję się białym nalotem na skorupce, występują grudki lub jest zbyt
błyszczące.
2.
Zapach
– skorupkę jaja należy rozbić o brzeg naczynia i powąchać jego zawartość, jeśli
wyczujemy nieprzyjemny zapach oznacza to, że jajo jest zepsute i nadaje się do
wyrzucenia. Niemiły zapach pochodzi z rozkładu białek, takie jaja nazywa się
zbukami.
3.
Konsystencja
– po wybiciu jaja na talerzyk świeże jajo ma miły zapach, białko jest
przejrzyste, nie rozlewa się i przylega do żółtka, żółtko ma centralne położenie.
4.
Tonięcie
jaja – świeże jajo po włożeniu do szklanki z wodą powoli tonie, natomiast nieświeże
wypływa na powierzchnię.
Jak gotować, aby nie doszło do pęknięcia skorupy?
Aby
tego uniknąć zaleca się, aby:
-
jaja po wyjęciu z lodówki ogrzać do
temperatury pokojowej,
-
do gotowania wybrać odpowiednio duży garnek, aby jaja nie były poukładane warstwami,
-
wodę, w której gotujemy jaja należy posolić.
Najbardziej
popularne są jaja gotowane na miękko (gotowane 3minuty od momentu zagotowania
wody) oraz na twardo (gotowane 10minut od momentu zagotowania wody).
Można
przygotować także:
jaja po wiedeńsku – do szklaki wbija się jaja ugotowane
na miękko i na wierzch kładzie się kawałek masła
jaja w koszulkach – jaja wylewa się na
talerzyk i wlewa tuż nad powierzchnią wrzącej, posolonej, zakwaszonej octem
wody. Należy gotować je przez 3 minuty i następnie wyjąć cedzakową łyżką.
Znakowanie jaj:
Jaja
można podzielić ze względu na wielkość:
S – małe: poniżej 53 g
M – średnie: od 53g – 63g
L – duże: od 63g – 73g
XL – bardzo duże: 73 g i więcej
Symbole
zamieszczone na skorupce jaja:
Początkowa
cyfra jest to oznaczenie chowu:
3
- system klatkowy
2 - system ściółkowy
1 - wolny wybieg
0 - chów ekologiczny
2 - system ściółkowy
1 - wolny wybieg
0 - chów ekologiczny
Następnie
jest oznaczenie kraju np. PL, dwie kolejne cyfry to kod województwa, dwie
następne kod powiatu, następne dwie – kod zakresu działalności i dwie końcowe
oznaczają kod fermy w danym powiecie.
Przy
spożywaniu jaj, podobnie jak w przypadku innych produktów należy zachować
umiar. Przy kupnie zaleca się czytanie symboli oznaczonych na jajach i wybieranie
tych oznaczonych symbolem 0 lub 1.
Na
koniec jako ciekawostkę podam, że drugi piątek października to ŚWIATOWY DZIEŃ JAJA!
U mnie średnia by się zgadzała, chyba, że w to wlicza się jeszcze w postaci dodatków (do ciast, panierki itp) Oprócz na miękko i twardo to uwielbiam również sadzone (smażone na patelni teflonowej bez tłuszczu)szczególnie jak żółtko nie jest ścięte, pychota.
OdpowiedzUsuńJa znam jeszcze inny sposób na pękające jajka, przebić tą szerszą część igłą, u mnie sprawdzone.
Ale jaja teraz już wiem że nawet jajek nie potrafiłem prawidłowo gotować. Dobre wskazówki chętnie skorzystam.
OdpowiedzUsuńA mnie od jaj w ten sposób przyżądzonych niestety odrzuca. Dlatego ja spożywam jaja w postaci kogla-mogla :) albo omleta.
OdpowiedzUsuń