sobota, 3 sierpnia 2013

Czy wiesz, że...




- najlepszym źródłem witaminy C nie jest cytryna ani kiszona kapusta, lecz czarne porzeczki (182,6mg w 100g produktu) oraz liść pietruszki (177,7mg w 100g produktu)

-  wystarczy przebywać 20 minut na słońcu w miesiącach letnich odkrywając 20% swojego ciała, aby pokryć zapotrzebowanie na witaminę D

- oliwa z oliwek nadaje się nie tylko do polewania surówek, ale także doskonale odżywia włosy i paznokcie poprzez jej wcieranie we wspomniane wcześniej wytwory naskórka

- nazwa mleko zarezerwowana jest tylko i wyłącznie dla mleka krowiego (w przypadku innego rodzaju mleka musi być zamieszczona informacja typu „mleko owcze”)

- czosnek i kurkuma są doskonałym wyborem do walki z nowotworami

 - w chorobie Alzheimera zalecana jest dieta środziemnomorska (o zmniejszonej zawartości energii oraz węglowodanów prostych)

- aby wytworzyć 1kg miodu pszczoła musi przysiąść ok. 4 miliony razy na kwiatach lub liściach

- podczas przyjęcia tylko trzy sztućce mogą leżeć po każdej stronie nakrycia, jeśli przewidujemy więcej potraw odpowiednie sztućce powinniśmy sukcesywnie donosić

- w Polsce widelec i łyżkę układamy wypukła stroną do dołu, natomiast we Francji i w Stanach Zjednoczonych układa się je wypukłą stroną do góry

- jeżeli podczas przyjęcia przewidujemy deser sztućce powinny znaleźć się nad talerzem przy czym łyżeczki powinny być skierowane główką w lewo, natomiast widelczyki w prawo.




2 komentarze:

  1. Jak zaczęłam czytać o słońcu i opalaniu, to byłam pewna, że będzie tam coś o jego negatywnym lub niekorzystym działanu, a tu niespodzianka! :P Witamknka D, proszę proszę :)

    OdpowiedzUsuń