- najlepszym źródłem witaminy C nie jest cytryna ani kiszona kapusta, lecz czarne porzeczki (182,6mg w 100g produktu) oraz liść pietruszki (177,7mg w 100g produktu)
-
wystarczy przebywać 20 minut na słońcu w
miesiącach letnich odkrywając 20% swojego ciała, aby pokryć zapotrzebowanie na
witaminę D
-
oliwa z oliwek nadaje się nie tylko do polewania surówek, ale także doskonale
odżywia włosy i paznokcie poprzez jej wcieranie we wspomniane wcześniej wytwory
naskórka
-
nazwa mleko zarezerwowana jest tylko i wyłącznie dla mleka krowiego (w
przypadku innego rodzaju mleka musi być zamieszczona informacja typu „mleko
owcze”)
-
czosnek i kurkuma są doskonałym wyborem do walki z nowotworami
-
w chorobie Alzheimera zalecana jest dieta środziemnomorska (o zmniejszonej
zawartości energii oraz węglowodanów prostych)
-
aby wytworzyć 1kg miodu pszczoła musi przysiąść ok. 4 miliony razy na kwiatach
lub liściach
-
podczas przyjęcia tylko trzy sztućce mogą leżeć po każdej stronie nakrycia,
jeśli przewidujemy więcej potraw odpowiednie sztućce powinniśmy sukcesywnie
donosić
-
w Polsce widelec i łyżkę układamy wypukła stroną do dołu, natomiast we Francji
i w Stanach Zjednoczonych układa się je wypukłą stroną do góry
-
jeżeli podczas przyjęcia przewidujemy deser sztućce powinny znaleźć się nad
talerzem przy czym łyżeczki powinny być skierowane główką w lewo, natomiast
widelczyki w prawo.
Ciekawe. Dzięki. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJak zaczęłam czytać o słońcu i opalaniu, to byłam pewna, że będzie tam coś o jego negatywnym lub niekorzystym działanu, a tu niespodzianka! :P Witamknka D, proszę proszę :)
OdpowiedzUsuń